Verslag Parkinson Café Eindhoven Bijeenkomst maart 2019

Verslag van het Parkinson Café in Vitalis Peppelrode

Eindhoven 14 maart 2019 “Minder Parkinson, Meer Leven”

Con Holzscherer heet de gasten welkom en introduceert de sprekers van vandaag. 

Allereerst komt Wim Leenen aan de beurt om opnieuw uitleg te geven over de badmintonbijeenkomsten voor Parkinson patiënten en hun mantelzorgers. Hij heeft reeds een introductie over dit onderwerp gegeven op 14 februari. Er zijn inmiddels twee zondagochtenden geweest maar er is nog niemand gekomen. Wim nodigt de mensen uit om te komen kijken en legt nog eens uit waar de sporthal te vinden is. De zaal wordt gratis ter beschikking gesteld en de bijeenkomsten zijn op zondagochtend van 10:30 tot 12:00 uur van september tot mei. Het adres is Grote Beekstraat 22 (P11).

Vervolgens wordt er een workshop verzorgd getiteld “Minder Parkinson, Meer Leven” door Koen Lucas en Kitty Sijmons. Koen Lucas is NLP-coach, gespecialiseerd in het coachten van mensen met Parkinson. Kitty Sijmons is gediagnostiseerd met Parkinson en psychsociaal therapeut/coach. Zij hebben samen het boek geschreven: Minder Parkinson, Meer Leven.

Zij leggen uit waarom zij het boek geschreven hebben. Kitty, 44,  is gediagnostiseerd met de diagnose sinds 2014 en is moeder van twee kinderen, 11 en 12. Koen, 56, was coacht en trainer op ander gebied en is door een vriend met Parkinson deze kant op gegaan. Kitty wil haar ervaringen delen d.m.v. dit boek. Zij heeft geleerd de regie zelf in handen te nemen en daardoor is haar leven nu niet minder mooi dan voor de diagnose. Koen legt uit dat de diagnose een trauma is dat verwerkt moet worden. Hij leert de mensen om te gaan met hun verwachtingen en legt de nadruk op het nocebo effect, n.l. dat je je verwachting zelf waar kunt maken zowel positief als negatief. 

Beide sprekers geven uitleg over de fasen van het rouwproces. Hoe het begint met ontkennen en protesteren. Hoe je hulp kunt aanvaarden door zelf de regie te nemen. Dat acceptatie geen capitulatie is. Hoe je naar je omgeving kunt kijken; zijn zíj lastig of jij? Hoe herstel je je zelfbeeld, hoe ga je om met tegenvallers, hoe kun je denken in oplossingen waarbij moed een vereiste is. Ze geven aan hoe je uit je evenwicht raakt en er weer in door een nieuwe levensopdracht. Hoe je terug en vooruit kunt kijken en hoe je je voordeel kunt doen met alle lessen die je leert in je leven.

De sprekers krijgen herhaaldelijk applaus van de toehoorders en na de workshop worden er nog persoonlijke gesprekken gevoerd en wordt de mogelijkheid geboden om boeken van beide sprekers te kopen.

« Terug

Logo Parkinson_CAFE_300

Ds. Th. Fliednerstraat 5
5631 BM Eindhoven

Mail: info@parkinsoncafeeindhoven.nl

Terug naar boven