Deelnemers gezocht: onderzoek naar depressie bij parkinson

Deelnemers gezocht: onderzoek naar depressie bij parkinson

11 oktober 2023

Helaas krijgen mensen met de ziekte van Parkinson relatief vaak (tot wel 50%) te maken met depressieve klachten. De belangrijkste klachten zijn je somber voelen of minder tot geen interesse meer hebben in dingen en/of er minder plezier aan beleven.

Dat laatste wordt anhedonie genoemd. Daarnaast komen andere klachten als slecht slapen, eetlustproblemen, energieverlies, concentratieverlies, schuldgevoelens en soms ook gedachten aan de dood voor. Depressieve klachten hebben een grote negatieve invloed op je kwaliteit van leven. Ook kan de impact voor de mensen om je heen groot zijn.

AHEAD op maat

Behandeling van depressie bij mensen met de ziekte van Parkinson blijkt soms lastig omdat de huidige behandelingen niet altijd aanslaan. We denken dat dit komt, omdat we niet goed weten wat onderliggende mechanismen zijn in de hersenen. Bij de ziekte van Parkinson is er in de hersenen een tekort aan de boodschapperstof dopamine. Mogelijk speelt dit ook een rol bij het krijgen van depressieve klachten, omdat dopamine bij heel veel verschillende hersenfuncties en hersennetwerken betrokken is. Maar hoe deze rol van dopamine precies is, is nog niet opgehelderd. 

Met het AHEAD onderzoek willen we door middel van PET scans van de hersenen beter in kaart brengen hoe dopamine is verdeeld over de hersenen bij mensen met de ziekte van Parkinson. We onderzoeken en vergelijken mensen met de ziekte van Parkinson mét en zónder depressie. We kijken naar hoe de dopamine samenhangt met symptomen van depressie (zoals anhedonie), maar ook met hersenfuncties en -netwerken (gemeten met MRI scans).

Voor het onderzoek zijn we nog op zoek naar deelnemers die de ziekte van Parkinson hebben én daarnaast WEL of juist GEEN depressieve klachten ervaren. Interesse? Kijk op onze website Deelonderzoek naar depressie en parkinson - ParkinsonOpMaat voor meer informatie. Wilt u graag teruggebeld worden met meer informatie of omdat u mogelijk deel wil nemen? Vul het contactformulier in door op deze link (AHEAD - Radboudumc) te klikken of de QR code hieronder te scannen. Ons direct benaderen kan ook, via een mail aan ahead.psy@radboudumc.nl.

AHEAD op maat QR code

Labels:

Terug naar boven