Stress bij parkinson: mogelijke effecten van een mindfulness training

Stress bij parkinson: mogelijke effecten van een mindfulness training

23 januari 2024

Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen willen de effecten van kortdurige en langdurige stress op de ziekte van Parkinson in kaart brengen. De onderzoekers willen kijken of het volgen een mindfulness training (Mindfulness based cognitive therapy; een behandeling die gericht is op de leefstijl) stress kan verminderen.

Op dit moment is er helaas geen medicijn dat de ziekte van Parkinson kan afremmen of genezen. Hierdoor is er meer belangstelling gekomen voor behandelingen zonder medicijnen. Welke aanvullende behandelingen het beste werken voor de ziekte van Parkinson is echter nog niet bekend. Een behandeling die zich specifiek richt op stress is veelbelovend, omdat steeds meer onderzoek laat zien dat stress de parkinsonklachten doet toenemen.

Wat houdt dit onderzoek in?

Met dit project willen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen de effecten van kortdurige en langdurige stress op de ziekte van Parkinson in kaart brengen. De onderzoekers willen kijken of het volgen een mindfulness training (Mindfulness based cognitive therapy; een behandeling die gericht is op de leefstijl) stress kan verminderen. Bij de mindfulness training horen lichamelijke en mentale oefeningen onder begeleiding van een trainer. Ook leren deelnemers manieren om in het dagelijks leven beter met stress om te gaan, bijvoorbeeld door te leren om met een vriendelijke, niet-oordelende blik naar henzelf en hun situatie te leren kijken. De onderzoekers kijken ook of de mindfulness training positieve effecten kan hebben op de klachten van de ziekte van Parkinson.

De mindfulness training duurt twee maanden en wordt aangeboden in het Centrum voor Mindfulness in het Radboudumc in Nijmegen. Om goed in de gaten te houden hoe de stressklachten en de ziekte van Parkinson elkaar beïnvloeden, worden alle deelnemers gedurende 1 jaar gevolgd. Op die manier kunnen de onderzoekers zien of de behandeling op de korte en lange termijn kan helpen om met stress om te gaan, en of er ook na verloop van tijd effecten van de training (in de hersenen) terug te zien zijn. De effecten van de behandeling worden onderzocht door middel van hersenscans, metingen die wat zeggen over ontstekingsreacties in het lichaam en verschillende vragenlijsten.

Wat wordt er van mij verwacht?

Als u meedoet komt u in 12 maanden 3 keer naar het Donders instituut in Nijmegen voor een testdag. De eerste afspraak vindt plaats aan het begin van het onderzoek, de tweede afspraak na 2 maanden en de derde afspraak 12 maanden na de eerste afspraak. Bij de eerste en laatste afspraak wordt ook een MRI scan van uw hersenen gemaakt.

Na de eerste afspraak wordt u ingeloot in één van twee groepen. Eén groep krijgt tussen afspraak 1 en 2 een mindfulness training. Die bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur plus één dag. De andere groep mag de training na afloop van het onderzoek (na 12 maanden) volgen. In de loop van de 12 maanden zijn er ook een aantal momenten waarop de onderzoekers u vragen om thuis vragenlijsten in te vullen.

Hoe vaak u tijdens het onderzoek naar Nijmegen moet komen, hangt dus af van de groep waar u ingeloot wordt. Wordt u ingeloot in de groep die de mindfulness training gaat volgen? Dan wordt u gevraagd om 3 keer voor een onderzoeksdag en om 9 keer (elke week gedurende 2 maanden) voor de mindfulness training naar Nijmegen te komen. In totaal dus 12 keer. Wordt u ingeloot in de groep die tijdens het onderzoek de mindfulness training niet volgt? Dan vragen de onderzoekers u om 3 keer voor een onderzoeksdag naar Nijmegen te komen. U mag de mindfulness training na afloop van het onderzoek (na 12 maanden) alsnog gaan volgen, als u dat wilt.

Kan ik meedoen?

Om mee te kunnen doen aan het onderzoek

  • moet u de ziekte van Parkinson hebben
  • mag uw diagnose maximaal tien jaar geleden gesteld zijn. Als u korter geleden gediagnosticeerd bent is dat dus ook goed.

U kunt helaas niet meedoen aan het onderzoek als u

  • ook andere neurologische ziektes hebt (zoals een beroerte, epilepsie, dementie)
  • metaal in uw lichaam hebt (zoals een pacemaker, DBS, of een insulinepompje)
  • angstig bent in kleine ruimtes (claustrofobie)
  • zwanger bent

Of u verder geschikt bent om mee te doen aan het onderzoek, gaan de onderzoekers bekijken aan de hand van een telefoongesprek en een korte vragenlijst die u thuis kunt invullen.

Geïnteresseerd?

Neem dan direct contact op met de onderzoeker Franziska Goltz (franziska.goltz@donders.ru.nl of mind-pd@donders.ru.nl) of schrijf u in via ParkinsonNEXT (www.parkinsonnext.nl/leefstijlinterventie-tegen-stress).

Labels:

Terug naar boven